Свинското месо е може би най-употребяваното месо у нас, с огромното изобилие от ястия, които могат да се приготвят с него. За свинското е важно да е прясно, добре разфасовано и да е от чисто отгледани животни, без антибиотици и на свободен режим. Ето защо в Parkmart внимателно подбираме доставчиците на свинско месо. Разчитаме на родни стопанства с доказано име, а елитните породи Iberico и Duroc идват предимно от Иберийския полуостров.
Дурок или Дюрок (Duroc) се счита за една от най-добрите породи прасета, известна с качеството и вкуса на месото. Животните се отглеждат на свободна паша, на естествена светлина, движат се много, а в диетата им присъства маслиново масло, от което текстурата на месото им е изключително нежна и мраморна, а мазнината, от коят се образуват мраморните нишки е много по-здравослвона. Сочните стекове и късове месо от тази порода са с неповторим вкус и са предпочитани от запалените кулинари.
Iberico, иберийските прасета се отглеждат в Испания и Португалия, сред обширни пасища и гъсти дъбови гори. Присъствието на жълъди в диетата им обуславя образуването на специфичните мастни жилки между мускулните влакна, които придават на месото не само неповторим вкус, но и изключително здравословни качества. Свинското месо Иберико е крехко и сочно, заради специфичния динамичен начин на животи на прасетата. Вкусът му се подобрява допълнително от ароматните билки и треви, които животното консумира. В добре узрелите хамони Иберико, този вкус е особено осезаем. Можете да ги откриете на щанда на
Тиен